Wanneer ben je participatiewaardig?

Herken je de volgende fases in je bedrijf? Je bedrijf levert inmiddels toegevoegde waarde. Je bedrijf is uniek, maar niet té uniek en voldoende groot. Of je bedrijf is in Nederland uitgegroeid en je wilt uitrollen naar het buitenland. In deze maar ook andere fases is je bedrijf mogelijk participatiewaardig. Voor de fondsen van ECFG is het vooral van belang dat de ondernemer, net als wij, vindt dat het niet alleen om geld gaat maar ook om kennis en ervaring.  
  
Topsport  
Door het instappen van een participatiemaatschappij vindt er verzakelijking plaats van de interne processen. Top ondernemerschap wordt extra gestimuleerd. Een participatie duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar. Orde, structuur en modulair bouwen zijn daarom relevant. Het doel daarvan is om ondernemerschap optimaal te ondersteunen, zodat het bedrijf hard kan groeien. Je kunt het vergelijken met een contract om topsport te leveren, een participatiemaatschappij is op zoek naar outperformers.   

Balans tussen ondernemerschap en de kracht van geld  
Venture capitalists zoals wij nemen een minderheidsbelang. We geloven namelijk dat de ondernemer met zijn managementteam een groot belang moet blijven houden omdat zij het moeten doen. De balans is dat zij aan de ene kant kennis en kunde in top acceleratie leveren. En dat venture capital aan de andere kant de kracht van geld op juiste manier inzet conform conceptuele, beproefde modellen. Natuurlijk kijken we naar cijfers aan de voorkant en toetsen we deze tussentijds maar niet alles is meetbaar. De venture capitalist is de ondernemende financier en begrijpt de taal van de ondernemer.   
  
Vertrouwen om samen te gaan wonen  
Daar waar de ondernemer de kansen pakt, mitigeren wij de risico’s. De ondernemer hoeft minder tijd te besteden aan het zoeken naar partners in zijn groeiproces. De venture capitalist heeft immers een netwerk van samenwerkingspartners en relaties die ingezet kunnen worden op diverse niveaus. Zie het als een vraagbaak waar de ondernemer te rade kan gaan om te zorgen dat hij snel beslissingen kan nemen. We vergelijken het vaak met een relatie. De ondernemer en de participatiemaatschappij maken geen contract voor het leven maar wel een samenlevingsovereenkomst, als iets tijdelijks of het voorsorteren op iets anders. Je moet op elkaar vertrouwen om ‘samen te gaan wonen’.   

Meer informatie 
Als je hier eens verder van gedachten over wilt wisselen, schakel dan met Hans Bloemen via of 06 516 15 425. 

back

Inschrijven voor de nieuwsbrief

ECFG geeft met enige regelmaat een nieuwsbrief uit. Schrijf je nu in om nieuws en interessante artikelen als eerste te ontvangen.

Blijf op de hoogte!

Vul het onderstaande formulier in

Een moment alsjeblieft...

Bedankt! Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief!