Case Venture Capital: we zijn in staat een bedrijf te laten groeien

Nieuws 22 maart 2019 • 2:46

Ruben Baijens vertelt: “Een paar jaar geleden hebben we in een technisch innovatief productiebedrijf geïnvesteerd en het management begeleid naar de volgende groeifase. Het bedrijf was opgericht door techneuten en op dat moment een paar ton waard. Zoals je dat wel vaker ziet, waren ook deze mensen heel goed in hun vak maar hadden ze geen ervaring of feeling met management. De productie was intussen verplaatst naar Oost-Europa.

Zaken met een serieuze impact
We hebben het management ervan kunnen overtuigen dat het nodig was om een man op een sleutelpositie uit te kopen en van buitenaf een manager en een sales- & marketingman aan te trekken. We vonden ze in ons eigen netwerk, ze kregen beide aandelen en zitten er nu overigens nog steeds. We hadden in ons netwerk ook snel een informal investor gevonden, een slimme vent en goeie coach. Zo haalden we een strategische investeerder en aandeelhouder aan boord waardoor we ook de bank koest konden houden. Daarnaast hebben we gezorgd voor afkoop van leningen en hebben we financieringsrondes begeleid. Allemaal zaken met een serieuze impact.

Op onze eigen ECFG-manier
We hebben dat op onze eigen ECFG-manier gedaan. Duidelijk en transparant. Soms zijn dingen niet altijd leuk om te horen maar we doen wat nodig is om het bedrijf te laten groeien en we doen het samen. We houden geen spiegel voor, we zeggen niet wat ze fout doen maar we helpen om de juiste stappen te nemen en we nemen ze mee in het verhaal. Samen zetten we de stappen naar het doel. We realiseren ons hierbij dat mensen van nature niet van verandering houden. Daarom helpen we ze de nodige drempels over.

Volgens het boekje
Het hele traject is volgens het boekje gegaan. Onze rol zat vooral in handson investment management, business development en toegevoegd waarde creëren. Het bedrijf heeft zelf zijn eigen kennis; wij hebben onze kennis en netwerk. Samen is dat een gouden combinatie. Het resultaat was dat de omzet x20 ging in 5 jaar en het personeelsbestand x5. Het bedrijf is nu een paar miljoen waard. We kennen de mannen en weten hoe ze denken. Ze denken anders en zijn goudeerlijk. Ze zijn ons heel dankbaar en komen nu nog steeds af en toe op de koffie. Soms sparren we dan nog wat over hun volgende stappen op het gebied van financial controlling of het opschalen van de boekhouding.

Wij zijn de smeerolie
ECFG helpt bij elke groeifase. We zijn altijd de smeerolie. We zijn gewend om te gaan met meerdere aandeelhouders, verschillende belangen, formele en informele investeerders etc. We stellen ons neutraal op en kunnen vaak de angel eruit halen. Meestal is het zo dat er geen onwil bij het bedrijf is maar tegelijkertijd de investeerder niet snapt dat het bedrijf iets niet kan. Wij zijn dan in staat tot een helikopterview. Het is ook enorm divers, denk aan Rvo, belasting, subsidies, financiële zaken etc.  Dat wij in dat brede palet het overzicht bewaren, wordt gelukkig vaak als waardevol gezien.”

Contact
Neem voor meer informatie contact op met Ruben Baijens via baijens@ecfg.nl of 06 250 51 541 of met Hans Bloemen via bloemen@ecfg.nl of via 06 516 15 425.