De ECFG aanpak

ECFG is in 2007 opgericht als zelfstandig en onafhankelijk beheerder en gevestigd in Eindhoven. Onze wortels liggen in de regio Brainport Eindhoven en nog steeds vindt een groot deel van onze investeringen plaats in deze regio. Sinds 2008 is een track record opgebouwd van investeringen en desinvesteringen en is de investeringsstrategie steeds verder ontwikkeld. Onze investeringsstrategie is gebaseerd op het tot rendement laten komen van investeringen in kansrijke business-to-business sectoren welke binnen de Brainport regio van oudsher domineren: (high-tech) maakindustrie, agrotech en ICT.

Onze aanpak is anders!
ECFG stapt in als een participant op beslissende momenten in de ontwikkeling van een bedrijf en probeert groei te realiseren binnen het investeringsportfolio door actief het management van de participaties te ondersteunen. De ondersteuning die ECFG aan haar participaties biedt is uniek in de markt en specifiek toegesneden op de fase waarin de participaties zich bevinden.

Bij de instap wordt, op basis van eigen diepgaande analyse van het business model van de participatie, de strategische en operationele roadmap opgesteld. Vervolgens start de uitvoering en bieden we hands-on en pragmatische ondersteuning en begeleiding op alle voorkomende operationele zaken.

First time right
Door onze ervaring en netwerk weten we altijd snel en efficiënt een oplossing te vinden. Deze werkwijze waarborgt “first time right” bedrijfsontwikkeling en optimaliseert daarmee de waarde-ontwikkeling. ECFG beschikt bovendien over unieke expertise op het gebied van financierings-oplossingen; van subsidies tot lease en van bancaire financiering tot risicokapitaal in al haar varianten. Vanzelfsprekend beschikken we eveneens over dealmaking en transactie expertise en begeleiden we waar nodig desinvesteringen en andere financiële transacties bij onze participaties.
Ventures III

Fondsomvang € 50M

De voorzetting van een succesvolle aanpak

Ventures II

Fondsomvang € 25M

Rendement door hands-on investeren

Ventures I

Fondsomvang € 13M

Start & Growth in de Brainport regio

Leadgeneratie en Selectie

Toegevoegde waarde door een groot en actief netwerk

ECFG beschikt over een groot netwerk dat circa driehonderd leads per jaar genereert. In de afgelopen twintig jaar hebben we meer dan vijfhonderd bedrijven en ondernemers begeleid, waarvan bijna de helft in de Brainport regio Eindhoven.

Selectie op basis van investeringscriteria

Uit onze leads selecteren we dertig potentiële participaties met een financieringsbehoefte van € 500K – € 5M op basis van onder andere:
proof-of-product, proof-of-market, omzet (indicatief € 1M), rendement (aannemelijk 25% per jaar), exit-mogelijkheid (in vijf tot zeven jaar) en duurzaamheidsprestaties.

Begeleiding naar een succesvolle exit

Na verdere analyse investeren we in drie à vier participaties per jaar en begeleiden hen naar een succesvolle exit door middel van milestone planning, een versnelde groeifase en onze hands-on begeleiding.

Ons trackrecord

In 2008 is door ECFG-oprichters Hans Bloemen en Ruben Baijens het eerste fonds gestart: ECFG Ventures I (voorheen: ‘Eindhoven Venture Capital Fund’). Inmiddels worden de laatste exits in dit fonds voorbereid en de opgedane kennis en ervaring voortgezet in de huidige fondsen Ventures II en Ventures III, die volop in beweging zijn.

In 2018 werd het tweede fonds, Ventures II (voorheen: ‘Eindhoven Venture Capital Fund II’), opgericht. Met een fondsomvang van € 25M hebben we geïnvesteerd in 12 kansrijke scale-ups met een gezamenlijke omzet in 2022 van ruim € 32M en een EBITDA van ongeveer € 9M. Inmiddels zijn twee zeer succesvolle exits gerealiseerd en met de toevoeging van de laatste participatie, PTTRNS.ai, begin 2023 is Ventures II vol geïnvesteerd. Onze focus ligt nu op accelereren van de groei en het voorbereiden van verdere exits van de Ventures II participaties.

Onderstaand trackrecord geeft een mooi verloop in de tijd, van het eerste fonds Ventures I naar het in februari 2023 opgerichte fonds ECFG Ventures III.

TrackRecord

Investeren is een vak!

Heb je interesse in investeren maar zelf niet de juiste expertise of ervaring in huis om hierin de juiste keuzes te kunnen maken? Of wil je je inzichten toetsen ? We helpen je graag verder met onze Investment Services!

Heb je interesse in investeren maar zelf niet de juiste expertise of ervaring in huis om hierin de juiste keuzes te kunnen maken? Of wil je je inzichten toetsen ? We helpen je graag verder met onze Investment Services!

IB Data
PTTRNS.ai
Confocal
8vance
Greentom
Qlayers
Manus VR
VebaBox
CargoCool
Eventbridge
MarketResponse
AAA-LUX
I-Team
Cytosmart
Equflow
Flexotels
CMNTY
Kanters
BLOE
Ploos Energieverlening
KWB
Medanco