Hoe maak je een bedrijf investeringsklaar: stage gating

Nieuws 6 september 2019 • 2:10

Stagegating is een techniek die een project in duidelijke fasen verdeelt. De verschillende hoofdfasen (stages) en procesfasen (phases) worden vooraf vastgelegd en afgesloten met een poort (gate). De poort wordt pas geopend als aan vooraf gedefinieerde voorwaarden is voldaan.

Het idee is ontstaan in de maakindustrie en overgenomen door de ICT-sector. Er is vaak een grote druk om de volgende fase te starten, ondanks dat er (nog) niet aan de voorwaarden is voldaan. Als je daar bewust mee omgaat, hoeft dat geen probleem te zijn. Het kan echter ook het succes van het project ondermijnen.

Analyse van de levensfase
De techniek wordt vaak toegepast bij innovatie en leent zich ook uitstekend om te werken aan het investeringsklaar maken van een bedrijf. De fases lees je als levensfasen van een bedrijf. Steeds minder bedrijven gaan door naar de volgende fase. Je kijkt hiervoor in welke levensfase een bedrijf zit en analyseert deze fase. Is het bedrijf geschikt om begeleid te worden? Welke elementen moet je toevoegen om acceleratie te realiseren?

Hulp bij het selecteren van partijen: Investment Services
We weten uit de praktijk dat veel informal investors stage gating niet in beeld hebben. Stage gating is dan het proces van het selecteren van partijen. Je bedenkt hiervoor in welke fase je überhaupt wilt investeren. Wanneer vind jij de propositie investor ready op basis van je eigen risicoprofiel? Je maakt feitelijk je eigen stage gating model. Als je hier eens verder van gedachten over wilt wisselen, schakel dan Investment Services in via Hubert Bosch (bosch@ecfg.nl, 06 466 06 841) of Hans Bloemen (bloemen@ecfg.nl, 06 516 15 425).