Nieuwe serie: uitdagingen & oplossingen bij elke levensfase

Nieuws 6 september 2019 • 2:17

Elk bedrijf gaat door verschillende levensfasen. Elke fase heeft zijn eigen uitdagingen en gelukkig vaak ook (meerdere) oplossingen. De rode draad is meestal groei. En bij die groei horen ook groeipijnen en risico’s. Bij de overgang naar een volgende fase zitten altijd pijnpunten. In onze dagelijkse praktijk zien we veel van dit soort uitdagingen en ook oplossingen. Deze kennis delen we graag in een nieuwe serie artikelen.

Uitdaging: innovatie
Oplossing: innovatiekrediet

Je staat aan het begin van een nieuwe fase. Je wilt een nieuw product ontwikkelen en op de markt brengen. Of je hebt al producten op de markt gebracht maar je bent er nog niet. Je wilt je product doorontwikkelen, andere features toevoegen, en zo de voorsprong op de concurrentie behouden of uitbreiden. Hierdoor ben je ook weer aantrekkelijker voor investeerders. Maar hoe financier je dat?

Stimuleringsmaatregelen met aantrekkelijke voorwaarden
Voor bedrijven is het vaak moeilijk om financiering te regelen voor R&D, bijvoorbeeld vanwege een hoog risico voor de banken. Vroeger had je subsidies en nu heeft de overheid stimuleringsleningen waarbij je onder aantrekkelijke condities een financiering kunt regelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) stelt wel een aantal voorwaarden aan het innovatiekrediet. Zo moet je bijvoorbeeld binnen 5 jaar je product op de markt brengen en betaal je rente. De rente bijvoorbeeld voor een technische innovatielening bedraagt op dit moment  7%. Vaak is dat een prima oplossing. De rente is immers lager dan de rendementseis van investeerders. En je houdt op deze manier ruimte om financiering bij bank op te halen voor andere zaken dan R&D.

Traject en doorlooptijd
Het aanvragen gebeurt via een aanvraagformulier met uitgebreide onderbouwing in de vorm van diverse plannen (o.a. financiering, businessplan, marktonderzoek). Vooraf kun je een quick scan uitvoeren om inzicht te krijgen in de slagingskans. Indien gewenst kan ECFG je hierbij helpen. We hebben goede contacten met RvO waardoor we gemakkelijker zaken kunnen afstemmen. Ook kunnen we je helpen om de nodige stukken op te stellen en/of te beoordelen en het proces te begeleiden. De doorlooptijd is meestal een paar maanden.

Meer weten?
Wil je meer weten over het innovatiekrediet en toetsen of het voor jou een oplossing zou kunnen zijn? Of ga je het aanvraagtraject in en wil je dat we de volledige zorg uit handen nemen? Neem dan contact op met Aron Vromans (vromans@ecfg.nl, 06 295 20 259) of Ruben Baijens (baijens@ecfg.nl, 06 250 51 541).