Terugblik Masterclass Investeren: hoe vind je de balans tussen risico en reward?

Nieuws 22 maart 2019 • 2:53

Op woensdagmiddag 13 februari vond in de Stadsbrouwerij in Eindhoven de Masterclass Investeren plaats. Met zo’n 15 deelnemers was de groep groot genoeg voor voldoende invalshoeken en inhoud en klein genoeg voor voldoende interactie. Aan de slag!

Tip bij bedrijfswaardering: doe een benchmark
In de aangename setting van de Stadsbrouwerij nam Ruben de deelnemers mee in het onderwerp bedrijfswaardering. Hoe waardeer je een bedrijf en welke methodes worden hiervoor meestal gebruikt? Maar ook vertelde hij over wat de waarde van een bedrijf bepaalt en liet hij een aantal concrete berekeningen zien om het verhaal toe te lichten. Een gratis tip: doe een benchmark onder peers in je sector, bijvoorbeeld via reuters.com. Tot slot deelde Ruben op de ECFG-kermerkende, transparante manier een aansprekende case.

Hoe kijkt ECFG naar bedrijven bij investeringen?
Hans nam het stokje over en lichtte toe hoe ECFG naar bedrijven kijkt. Waar letten we op en hoe analyseren we? Welke levensfase is het beste om te investeren en welke risico’s horen bij die fase? Je instapmoment kan te laat zijn waardoor je achter de feiten aanloopt en de concurrentie groeit. Hij gaf ook aan dat het belangrijk is dat je als investeerder niet alleen je portemonnee moet trekken. Je moet ondernemend zijn en kennis hebben over het bedrijf en markt. Zo kun je tijdig bijsturen.

Tot slot was het de beurt aan Gerard Dekkers. Hij is psycholoog en econoom, en eigenaar van mentes.me. Hij pakte de zachte kant van de ondernemingsbeoordeling aan, namelijk het team en zijn onderneming. Daarbij besteedde hij ook aandacht aan de risk appetite.

Tijd voor discussie en 10 conclusies van het assessment van die middag
De deelnemers kregen diverse vragen voorgelegd op basis waarvan werd gediscussieerd. Een paar conclusies delen we graag:

  1. Bij investeringen zijn vooral vertrouwen en communicatie belangrijk.
  2. De verhouding tussen ‘hoeveel risico wil ik lopen’ vs. ‘hoeveel rendement verwacht ik’ is veelal in balans.
  3. Gemiddeld wil men tussen € 100 en 200k investeren.
  4. Je moet niet meteen al je geld inzetten, want vaak komt er nog een ronde.
  5. De deelnemers zijn over het algemeen niet bereid om hun geld kwijt te raken.
  6. Zet niet al je geld in bij 1 bedrijf.
  7. Men zoekt veelal een bedrijf van gemiddeld zo’n 25 fte. Groot genoeg om te kunnen groeien en klein genoeg om te kunnen managen. De omzet is dan tot zo’n € 2 mio.
  8. Er is een voorkeur voor een licht verlieslatend bedrijf vanwege de vaak interessante instapprijs.
  9. Aandacht gaat vooral naar een sterk team, een goede organisatie en een sterke leider.
  10. Er is niet alleen geld nodig maar vooral energie voor meer impact.

We delen niet alleen graag onze kennis maar ook ons netwerk. We sloten de masterclass daarom af met een gezellige borrel.

Meer weten?
Wil je meer weten of wil je deelnemen aan de volgende masterclass? Neem voor meer informatie contact op met Hans Bloemen via bloemen@ecfg.nl of via 06 516 15 425 of Ruben Baijens via baijens@ecfg.nl of 06 250 51 541.