ECFG begeleidt verkoop Euro-Cold / Refflex International

Nieuws 29 maart 2022 • 2:40

Euro-Cold BV is een in Rotterdam gevestigde gespecialiseerde groothandel voor de installatiebranche in koeltechniek, vriestechniek en warmtepompen. Ze is gespecialiseerd in het vinden van de juiste technische oplossingen en levert maatwerk dat uniek is in de branche. Zusterbedrijf Refflex International BV is een toonaangevende producent van flexibele slangen en bijbehorende fittingen voor de installatie-branche in koeltechniek, vriestechniek en warmtepompen met een wereldwijd distributienetwerk. Beide bedrijven bestaan al meer dan een kwart eeuw en zijn succesvol in hun marktsegment.

Onze aanpak
De aandeelhouders besloten in de zomer van 2021 over te gaan tot de verkoop van beide bedrijven en hebben ECFG benaderd om deze verkoop te begeleiden. Hubert Bosch, senior advisor bij ECFG, heeft deze opdracht op zich genomen en is op zoek gegaan naar overname-mogelijkheden binnen een vijftal gedefinieerde kopers-segmenten. Uiteindelijk diende zich al snel een mogelijkheid aan in de vorm van een MBI-kandidaat, die interesse had om de aandelen van beide eigenaren over te nemen.

Met deze MBI-kandidaat is een onderhandelingstraject doorlopen, wat in maart 2022 tot de succesvolle overname van Euro-Cold en Refflex International leidde. Het nieuwe managementteam neemt het voltallige personeel over en één van de voormalige eigenaren zal gedurende 2022 nog meedraaien om zo een zo soepel mogelijke overgang te borgen.

Het belang van win-win
Hubert Bosch: “Een bedrijfsovername is een gevoelig proces waar Fingerspitzengefühl voor nodig is en waarbij de financiële, juridische en fiscale kant niet uit het oog mag worden verloren. Bij de verkoop van een onderneming moeten ook de emotionele aspecten de juiste aandacht krijgen zonder dat deze gaan domineren. Ik zie mezelf in mijn rol als adviseur als een soort spelleider, die continu bezig is de juiste balans tussen de spelers te bewaren en te bewaken. Het doel daarbij is altijd te streven naar een duidelijke win-win voor beide partijen. Alleen dan is de deal op lange termijn goed en fair en zijn er uiteindelijk twee winnaars, zoals dat bij de verkoop van Euro-Cold en Refflex International het geval was. Ik kan als spelleider terugkijken op een goed uitgespeelde en gebalanceerde rol en dat geeft dan een enorme voldoening!”

Speel jij ook met gedachte om je bedrijf te verkopen en wil je eens sparren met Hubert over jouw mogelijkheden? Of heb je wellicht een andere vraag op het gebied van (financiële) bedrijfsvoering? Neem gerust contact met Hubert op voor een vrijblijvende kennismaking (bosch@ecfg.nl of 06-4660 6841).