Niet afwachten maar in actie komen: maak je bedrijf verkoopklaar

Nieuws 16 oktober 2020 • 3:18
verkoopklaar_meetingroom

In deze tijd is het vergroten van je omzet wellicht slechts beperkt mogelijk. De Ebitda is mogelijk gedaald. Hoe kun je dat oppoetsen? Als je nu je bedrijf zou willen verkopen krijg je mogelijk niet de beste prijs. Daarom is nu het moment om te repareren wat nog niet verkoopklaar is in plaats van naar buiten te kijken wanneer het beter gaat. Werk aan de winkel!

Verkoopklaar maken van je bedrijf
Bij het verkoopklaar maken van je bedrijf draait het om waardecreatie. Dit gebeurt vanuit diverse invalshoeken, maar wordt primair bepaald door kansen en risico’s. Een koper ziet kansen gebaseerd op strategie, toegevoegde waarde in de markt/keten en/of de unieke intellectuele eigendomspositie. De waardering van een bedrijf wordt met name door twee factoren bepaald: voorspelbare vrije kasstromen en risicoprofiel. Lees meer over het hoe je deze factoren kunt beïnvloeden in het artikel dat we hier eerder dit jaar over schreven.

Het goed verkoopklaar maken, namelijk het optimaliseren van kansen en verlagen van de risico’s, verdient zich terug. De doorlooptijd van dit proces is afhankelijk van hoe professioneel je bedrijf is en hoe deze gemanaged wordt. Onze ervaring is dat de doorlooptijd doorgaans tussen de drie en twaalf maanden is. ECFG heeft hier ruime ervaring mee, ook vanuit de eigen participaties, en helpt je hier graag bij. Bovendien is de kennis die we in dit traject opdoen zeer waardevol voor het latere verkoopproces.

Het daadwerkelijke verkoopproces
Als het proces van waardecreatie geslaagd is, dan zijn volgende stappen de onderdelen van het verkoopproces. Voor de doorlooptijd hiervan moet je op zo’n drie tot negen maanden rekenen.

  1. Investment memorandum
  2. Teaser
  3. Longlist
  4. Approach
  5. Letter of intent (LOI)
  6. Due diligence onderzoek
  7. Closing


Meer informatie
Wil je werken aan een verdere waardecreatie van je onderneming en daarmee aan een hogere verkoopprijs? Kun je hulp gebruiken bij het analyseren van de vrije kasstromen en de risico’s? Of wil je de begeleiding van het gehele verkoopproces uit handen geven? Neem dan contact op met Hubert Bosch via 06 466 06 841 of bosch@ecfg.nl of met Hans Bloemen via 06 516 15 425 of bloemen@ecfg.nl.