Even voorstellen: Tanya Bakker

Nieuws 8 oktober 2021 • 1:50

Regelmatig introduceren we een van de ECFG-collega’s. Dit keer Tanya Bakker, senior adviseur duurzaamheid.

 

Mijn naam is Tanya Bakker en ik ben geboren in Amsterdam. Om aan de TU/e Technische Natuurkunde te studeren ben ik in Eindhoven terechtgekomen. Daar ben ik ook gepromoveerd. In mijn studententijd heb ik mijn man ontmoet. Samen met hem en onze twee zoons woon ik in Eindhoven.

Het principe van gesloten kringlopen
Mijn promotieonderzoek deed ik in samenwerking met Philips en is deels gebaseerd op de metingen in het International Space Station. Daarna ging ik aan de slag bij Canon op de afdeling ‘Research en Development’. In de tweede week bij deze baan raakte ik geïnspireerd door Cradle2Cradle (C2C). De C2C filosofie is het principe van gesloten kringlopen. Daarin zag ik eindelijk een manier om op een positieve en constructieve manier om te gaan met duurzaamheid. Ik was dan ook enthousiast dat ik me in de eerste 4 jaar bij Canon kon bezighouden met Ecodesign en businessmodellen.

Duurzaamheid en ecodesign
In 2012 was het tijd voor een baanwissel. Als program manager bij ‘product safety & environment’ ging ik me bezighouden met duurzaamheid en Ecodesign vanuit beleidsperspectief. Dat hield in dat ik met name actief was in Brussel en Berlijn op het gebied van wet- en regelgeving en normontwikkeling. Vanuit die hoedanigheid schreef ik mee aan een aantal Europese normen voor materiaalefficiëntie (EN 4555X serie). Ook heb ik een bijdrage geleverd aan een handboek voor het maken van ontwerpen met gerecyclede kunststoffen.

People, planet, profit
In 2019 begon ik een eigen adviesbureau, 3Penguins, geïnspireerd op People, Planet, Profit. Hiermee help ik externe beleidsontwikkelingen vertalen naar concrete doelstellingen van bedrijven.

Ook ben ik lid van ISO TC 323 ‘circulaire economie’ en daarvoor actief in de ‘measuring circularity’ werkgroep vanuit het NEN. Daarnaast ben ik voorzitter van een werkgroep van een Europese branchevereniging in Frankfurt. De werkgroep richt zich op duurzaamheidsbeleid en belangenbehartiging.

In mijn vrije tijd sport ik graag en hou ik van tekenen, schilderen en illustreren.

 

Sinds wanneer ben je aan ECFG verbonden en waarvoor kun je vooral bij jou aankloppen? 

Sinds september 2021. Ik ben betrokken bij het vertalen van extern beleid naar relevante bedrijfscriteria voor investeringen en bedrijven. Zo beoordeel ik bijvoorbeeld de duurzaamheid van investeringen en fondsen. Ik signaleer risico’s en kansen en zet dit om naar meetbare doelstellingen en strategie voor ECFG. Ik help investeerders bij de vraag ‘hoe check ik de duurzaamheid van een investering?’ en bedrijven met de vraag ‘hoe kan ik duurzaamheid integreren in mijn bedrijf en daar geld mee verdienen?’.

 

Waar ben je trots op?

Ik kan in mijn eentje klimaatverandering niet tegengaan maar ik kan wel een onderneming helpen ontdekken waar de mogelijkheden liggen, passend bij die onderneming. Daarmee kan ik ondernemingen begeleiden in de transitie van green marketing (aka greenwashing) naar echte duurzaamheid.

Verder, gedegenheid, ik ben natuurkundig ingenieur van oorsprong en de feiten en cijfers moeten kloppen natuurlijk!


Wat is je motto?

Geloof in de kracht van je ideeën, je verbeelding, de verbinding met elkaar om samen te komen tot een betere wereld. Zoals Obama dit zo mooi verwoordde:

‘Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.’
– Barack Obama