Archives

ECFG begeleidt verkoop Euro-Cold / Refflex International

maart 29, 2022 2:40 pm

Euro-Cold BV is een in Rotterdam gevestigde gespecialiseerde groothandel voor de installatiebranche in koeltechniek, vriestechniek en warmtepompen. Ze is gespecialiseerd in het vinden van de juiste technische oplossingen en levert maatwerk dat uniek is in de branche. Zusterbedrijf Refflex International BV is een toonaangevende producent van flexibele slangen en bijbehorende fittingen voor de installatie-branche in koeltechniek, vriestechniek en warmtepompen met een wereldwijd distributienetwerk. Beide bedrijven bestaan al meer dan een kwart eeuw en zijn succesvol in hun marktsegment.

Onze aanpak
De aandeelhouders besloten in de zomer van 2021 over te gaan tot de verkoop van beide bedrijven en hebben ECFG benaderd om deze verkoop te begeleiden. Hubert Bosch, senior advisor bij ECFG, heeft deze opdracht op zich genomen en is op zoek gegaan naar overname-mogelijkheden binnen een vijftal gedefinieerde kopers-segmenten. Uiteindelijk diende zich al snel een mogelijkheid aan in de vorm van een MBI-kandidaat, die interesse had om de aandelen van beide eigenaren over te nemen.

Met deze MBI-kandidaat is een onderhandelingstraject doorlopen, wat in maart 2022 tot de succesvolle overname van Euro-Cold en Refflex International leidde. Het nieuwe managementteam neemt het voltallige personeel over en één van de voormalige eigenaren zal gedurende 2022 nog meedraaien om zo een zo soepel mogelijke overgang te borgen.

Het belang van win-win
Hubert Bosch: “Een bedrijfsovername is een gevoelig proces waar Fingerspitzengefühl voor nodig is en waarbij de financiële, juridische en fiscale kant niet uit het oog mag worden verloren. Bij de verkoop van een onderneming moeten ook de emotionele aspecten de juiste aandacht krijgen zonder dat deze gaan domineren. Ik zie mezelf in mijn rol als adviseur als een soort spelleider, die continu bezig is de juiste balans tussen de spelers te bewaren en te bewaken. Het doel daarbij is altijd te streven naar een duidelijke win-win voor beide partijen. Alleen dan is de deal op lange termijn goed en fair en zijn er uiteindelijk twee winnaars, zoals dat bij de verkoop van Euro-Cold en Refflex International het geval was. Ik kan als spelleider terugkijken op een goed uitgespeelde en gebalanceerde rol en dat geeft dan een enorme voldoening!”

Speel jij ook met gedachte om je bedrijf te verkopen en wil je eens sparren met Hubert over jouw mogelijkheden? Of heb je wellicht een andere vraag op het gebied van (financiële) bedrijfsvoering? Neem gerust contact met Hubert op voor een vrijblijvende kennismaking (bosch@ecfg.nl of 06-4660 6841).

EVCF II participatie CytoSMART Technologies overgenomen door Axion BioSystems

maart 21, 2022 2:17 pm

Eindhoven Venture Capital Fund II (EVCF II) heeft in 2019 geïnvesteerd in CytoSMART Technologies, gevestigd in Eindhoven, om de productontwikkeling en ambities van het bedrijf te financieren. Sindsdien is het bedrijf gegroeid naar meer dan 50 werknemers en heeft het met succes een aantal nieuwe innovatieve producten op de markt van life sciences tools gelanceerd.

Wij laten hierbij graag weten dat Axion BioSystems, een in de VS gevestigd toonaangevend bedrijf op het gebied van life sciences tools dat zich richt op geavanceerde live-cell assay systemen, op 21 maart 2022 CytoSMART Technologies heeft overgenomen. Beide bedrijven zien grote synergiën om samen verdere groei te versnellen.

“Met de middelen en ervaring van Axion kijken we ernaar uit om onze marktgroei en productinnovatie te versnellen” aldus Joffry Maltha, CEO van CytoSMART Technologies

Wij bedanken Joffry Maltha en Jan-Willem van Bree voor de mooie samenwerking in de afgelopen jaren en wensen ze heel veel succes in deze nieuwe fase!

Voor meer informatie kun je terecht op de website van CytoSMART Technologies.

Even voorstellen: Ole van der Horst

maart 10, 2022 2:43 pm

Hallo,

Ik ben Ole van der Horst, 22 jaar en geboren en getogen in Eindhoven. Momenteel studeer ik aan Tilburg University, ik volg daar de bachelor Economie & Bedrijfseconomie. Nadat ik deze studie heb afgerond wil ik beginnen aan de Master Finance.

Vertel eens wat meer over jezelf
Al van jongs af aan wist ik dat ik later ‘iets met economie’ wilde doen en tot op heden ben ik zeker nog niet van gedachte veranderd! Sterker nog, in de loop van de tijd werd het me steeds duidelijker wat dit dan precies inhoudt en ben ik er alleen maar enthousiaster over geworden. Ik begon een interesse te ontwikkelen voor investeren en ‘het bankwezen’ en ben dan ook blij dat ik nu mag werken met datgene wat ik vroeger al wilde doen.

Naast mijn werk bij ECFG en mijn studie sport ik veel en probeer ik ook nog zo veel mogelijke leuke dingen te doen. Ik ben een fanatiek hardloper, dus je kunt me al hardlopend in heel Eindhoven of op de atletiekbaan vinden.

Hoe lang ben je al aan ECFG verbonden en waarvoor kunnen we bij je aankloppen?
Ik ben de rookie binnen ECFG: in januari van dit jaar ben ik begonnen als analyst. In de afgelopen periode heb ik al veel mogen leren over het aantrekken van financiering voor bedrijven en het helpen van bedrijven met diverse vraagstukken en opdrachten. Bij ECFG lopen veel leuke en interessante projecten waar ik m’n steentje aan kan bijdragen dus ik ben voorlopig nog niet uitgeleerd! 

Waar ben je trots op?
Ik ben trots op het feit dat ik tijdens mijn studie op hoog niveau heb kunnen sporten. Dit heeft mij altijd veel drive en energie gegeven.

Wat is je motto?
Uiteindelijk is doorzettingsvermogen de drijvende kracht achter innovatie. Een goed idee wordt pas een geweldig product als je er ècht in gelooft en er veel energie in steekt om het te verwezenlijken.

ECFG investeert met EVCF II in Simbeyond

maart 7, 2022 3:55 pm

Maart 2022

ECFG heeft via Eindhoven Venture Capital Fund II (EVCF II) een minderheidsbelang genomen in Simbeyond Holding B.V. Simbeyond heeft simulatiesoftware ontwikkeld (Bumblebee) die zeer accuraat de effecten van OLED-materialen op apparaatniveau kan meten. Het is voor Simbeyond de eerste financieringsronde. De financiering wordt ingezet om de groei te versnellen (R&D en sales).

Over Simbeyond
Simbeyond biedt met Bumblebee simulatiesoftware voor materialeninzet in het engineeringproces van OLED-apparaten. De softwaretool berekent aan de hand van zeer complexe fysische wetten de effecten van de gebruikte materialen in de OLED-apparaten. Bumblebee wordt de komende tijd verder ontwikkeld om ook uitkomsten voor materialeninzet bij batterijontwikkeling te simuleren. Het huidige proces is vaak nog gebaseerd op trial & error en fysiek (menselijk) handelen, resulterend in een tijdrovend, kostbaar en foutgevoelig proces. R&D-bedrijven, afdelingen van grote tech-bedrijven en andere relevante ontwikkelingsinstituten (zoals universiteiten) maken gebruik van Bumblebee om forse kostenbesparingen te realiseren. Daarnaast kunnen deze partijen sneller nieuwe producten in de markt zetten, omdat het R&D-proces significant wordt versneld.

Investeringsdoelstelling
De afgelopen jaren hebben voor Simbeyond in het teken gestaan van productontwikkeling. Het doel in deze nieuwe groeifase is om voorkeursleverancier te worden van simulatiesoftware voor organische materialen voor de hightechindustrie alsmede het aanboren van twee nieuwe markten: de batterij- en de nanolithografie-markt.

Samenwerking
“Simbeyond gaat een nieuwe groeifase in met een ambitieuze doelstelling. Deze investering en samenwerking betekenen niet alleen het veiligstellen van de middelen om de nummer één simulatietool in de OLED-markt te worden, maar ook om een stap voorwaarts te zetten in de ontwikkeling van nieuwe producten”, aldus Siebe van Mensfoort, CEO van Simbeyond.

Hans Bloemen, managing director en partner bij ECFG: “Meten is weten en Simbeyond doet dat in de puurste vorm. Bumblebee is pas net gereed om ook echt de markt mee te betreden. Het heeft nu de juiste commerciële aandacht nodig om een vliegende start te kunnen maken. De investering zorgt ervoor dat die opstap naar groei waargemaakt kan worden. Naast verdere ontplooiing van de huidige markt kunnen er ook nieuwe markten worden aangeboord. Samen hopen we deze technische scale-up een mooie boost te geven.”