Archives

Persbericht: CytoSMART haalt 5,2 miljoen euro op voor productinnovatie en groei

maart 25, 2019 4:16 pm

25 maart 2019, Eindhoven. CytoSMART, de Eindhovense ontwikkelaar en fabrikant van digitale microscopen voor het monitoren van celkweekprocessen, ontvangt een groeifinanciering van 5,2 miljoen euro. Nieuwe investeerder Eindhoven Venture Capital Fund II (EVCFII) investeert samen met huidige investeerders Holland Capital en BOM Brabant Ventures. De financiering ondersteunt CytoSMART in haar verdere productontwikkeling en het versterken van haar internationale sales en marketing.

CytoSMART heeft drie innovatieve microscopen ontwikkeld waarmee onderzoekers hun celkweken digitaal en op afstand kunnen tellen, screenen, inspecteren en filmen. CytoSMART’s nieuwste product, de Omni, is ‘s werelds snelste live-cell microscoop. Naast deze hardware heeft de onderneming ook een scala aan mogelijkheden ontwikkeld om met de vergaarde beelden in de eigen cloud omgeving experimenten uit te voeren. De nieuwe investering wordt ingezet voor productinnovatie, uitbreiding van productfunctionaliteiten en het opschalen van de internationale sales en marketing.

 

Joffry Maltha, CEO van CytoSMART: “De omzet is sinds de Series A investeringsronde in 2016 met ruim 300% gegroeid. Om deze groei door te zetten is het van belang dat we de komende jaren onze producten blijven innoveren en meer gaan investeren in onze marketing- en salesactiviteiten. Dat betekent dat we fors inzetten op nieuwe applicaties voor beeldanalyse en doorontwikkeling van de hardware.”

 

Ruben Baijens, Investment Director EVCFII: “We zijn onder de indruk van de producten en visie van CytoSMART en zijn er van overtuigd dat de indrukkwekkende groei in de komende jaren kan worden doorgezet. De fase waar CytoSMART zich in bevindt sluit helemaal aan bij ons nieuwste investeringsfonds. Het fonds heeft tot doel de versnelde groei van bedrijven in het technologische ecosysteem van de regio Eindhoven te faciliteren, waarbij we ‘zij aan zij’ met de ondernemers en andere aandeelhouders opereren. Het gaat dan niet alleen om geld, maar ook om kennis en ervaring. Dit is hoe we samen echte toegevoegde waarde realiseren.”

Terugblik Masterclass Investeren: hoe vind je de balans tussen risico en reward?

maart 22, 2019 2:53 pm

Op woensdagmiddag 13 februari vond in de Stadsbrouwerij in Eindhoven de Masterclass Investeren plaats. Met zo’n 15 deelnemers was de groep groot genoeg voor voldoende invalshoeken en inhoud en klein genoeg voor voldoende interactie. Aan de slag!

Tip bij bedrijfswaardering: doe een benchmark
In de aangename setting van de Stadsbrouwerij nam Ruben de deelnemers mee in het onderwerp bedrijfswaardering. Hoe waardeer je een bedrijf en welke methodes worden hiervoor meestal gebruikt? Maar ook vertelde hij over wat de waarde van een bedrijf bepaalt en liet hij een aantal concrete berekeningen zien om het verhaal toe te lichten. Een gratis tip: doe een benchmark onder peers in je sector, bijvoorbeeld via reuters.com. Tot slot deelde Ruben op de ECFG-kermerkende, transparante manier een aansprekende case.

Hoe kijkt ECFG naar bedrijven bij investeringen?
Hans nam het stokje over en lichtte toe hoe ECFG naar bedrijven kijkt. Waar letten we op en hoe analyseren we? Welke levensfase is het beste om te investeren en welke risico’s horen bij die fase? Je instapmoment kan te laat zijn waardoor je achter de feiten aanloopt en de concurrentie groeit. Hij gaf ook aan dat het belangrijk is dat je als investeerder niet alleen je portemonnee moet trekken. Je moet ondernemend zijn en kennis hebben over het bedrijf en markt. Zo kun je tijdig bijsturen.

Tot slot was het de beurt aan Gerard Dekkers. Hij is psycholoog en econoom, en eigenaar van mentes.me. Hij pakte de zachte kant van de ondernemingsbeoordeling aan, namelijk het team en zijn onderneming. Daarbij besteedde hij ook aandacht aan de risk appetite.

Tijd voor discussie en 10 conclusies van het assessment van die middag
De deelnemers kregen diverse vragen voorgelegd op basis waarvan werd gediscussieerd. Een paar conclusies delen we graag:

  1. Bij investeringen zijn vooral vertrouwen en communicatie belangrijk.
  2. De verhouding tussen ‘hoeveel risico wil ik lopen’ vs. ‘hoeveel rendement verwacht ik’ is veelal in balans.
  3. Gemiddeld wil men tussen € 100 en 200k investeren.
  4. Je moet niet meteen al je geld inzetten, want vaak komt er nog een ronde.
  5. De deelnemers zijn over het algemeen niet bereid om hun geld kwijt te raken.
  6. Zet niet al je geld in bij 1 bedrijf.
  7. Men zoekt veelal een bedrijf van gemiddeld zo’n 25 fte. Groot genoeg om te kunnen groeien en klein genoeg om te kunnen managen. De omzet is dan tot zo’n € 2 mio.
  8. Er is een voorkeur voor een licht verlieslatend bedrijf vanwege de vaak interessante instapprijs.
  9. Aandacht gaat vooral naar een sterk team, een goede organisatie en een sterke leider.
  10. Er is niet alleen geld nodig maar vooral energie voor meer impact.

We delen niet alleen graag onze kennis maar ook ons netwerk. We sloten de masterclass daarom af met een gezellige borrel.

Meer weten?
Wil je meer weten of wil je deelnemen aan de volgende masterclass? Neem voor meer informatie contact op met Hans Bloemen via bloemen@ecfg.nl of via 06 516 15 425 of Ruben Baijens via baijens@ecfg.nl of 06 250 51 541. 

Case Venture Capital: we zijn in staat een bedrijf te laten groeien

maart 22, 2019 2:46 pm

Ruben Baijens vertelt: “Een paar jaar geleden hebben we in een technisch innovatief productiebedrijf geïnvesteerd en het management begeleid naar de volgende groeifase. Het bedrijf was opgericht door techneuten en op dat moment een paar ton waard. Zoals je dat wel vaker ziet, waren ook deze mensen heel goed in hun vak maar hadden ze geen ervaring of feeling met management. De productie was intussen verplaatst naar Oost-Europa.

Zaken met een serieuze impact
We hebben het management ervan kunnen overtuigen dat het nodig was om een man op een sleutelpositie uit te kopen en van buitenaf een manager en een sales- & marketingman aan te trekken. We vonden ze in ons eigen netwerk, ze kregen beide aandelen en zitten er nu overigens nog steeds. We hadden in ons netwerk ook snel een informal investor gevonden, een slimme vent en goeie coach. Zo haalden we een strategische investeerder en aandeelhouder aan boord waardoor we ook de bank koest konden houden. Daarnaast hebben we gezorgd voor afkoop van leningen en hebben we financieringsrondes begeleid. Allemaal zaken met een serieuze impact.

Op onze eigen ECFG-manier
We hebben dat op onze eigen ECFG-manier gedaan. Duidelijk en transparant. Soms zijn dingen niet altijd leuk om te horen maar we doen wat nodig is om het bedrijf te laten groeien en we doen het samen. We houden geen spiegel voor, we zeggen niet wat ze fout doen maar we helpen om de juiste stappen te nemen en we nemen ze mee in het verhaal. Samen zetten we de stappen naar het doel. We realiseren ons hierbij dat mensen van nature niet van verandering houden. Daarom helpen we ze de nodige drempels over.

Volgens het boekje
Het hele traject is volgens het boekje gegaan. Onze rol zat vooral in handson investment management, business development en toegevoegd waarde creëren. Het bedrijf heeft zelf zijn eigen kennis; wij hebben onze kennis en netwerk. Samen is dat een gouden combinatie. Het resultaat was dat de omzet x20 ging in 5 jaar en het personeelsbestand x5. Het bedrijf is nu een paar miljoen waard. We kennen de mannen en weten hoe ze denken. Ze denken anders en zijn goudeerlijk. Ze zijn ons heel dankbaar en komen nu nog steeds af en toe op de koffie. Soms sparren we dan nog wat over hun volgende stappen op het gebied van financial controlling of het opschalen van de boekhouding.

Wij zijn de smeerolie
ECFG helpt bij elke groeifase. We zijn altijd de smeerolie. We zijn gewend om te gaan met meerdere aandeelhouders, verschillende belangen, formele en informele investeerders etc. We stellen ons neutraal op en kunnen vaak de angel eruit halen. Meestal is het zo dat er geen onwil bij het bedrijf is maar tegelijkertijd de investeerder niet snapt dat het bedrijf iets niet kan. Wij zijn dan in staat tot een helikopterview. Het is ook enorm divers, denk aan Rvo, belasting, subsidies, financiële zaken etc.  Dat wij in dat brede palet het overzicht bewaren, wordt gelukkig vaak als waardevol gezien.”

Contact
Neem voor meer informatie contact op met Ruben Baijens via baijens@ecfg.nl of 06 250 51 541 of met Hans Bloemen via bloemen@ecfg.nl of via 06 516 15 425.

Structuurrisico’s: 5 tips bij onderlinge (intercompany) financieringen

maart 22, 2019 2:41 pm

In een bedrijf loop je talloze risico’s. Uiteraard elke dag bij je reguliere bedrijfsvoering, maar onze ervaring is dat veel ondernemingen ook (verborgen) structuurrisico’s lopen. Deze uiten zich vaak pas wanneer er zich iets bijzonders voordoet, zoals een faillissement van een werkmaatschappij, een herstructurering of bij een bedrijfsovername. Dan is het echter meestal te laat om er nog iets aan te doen.

Een structuur groeit, ook in complexiteit
Een bedrijf start meestal met één onderneming, maar groeit dan vaak uit tot een groep van verschillende ondernemingen. Hierdoor ontstaat een complexe structuur van financiële en juridische relaties tussen groepsmaatschappijen, DGA en/of aandeelhouders. Meestal zijn ze zo gegroeid vanuit bijvoorbeeld financierings- of fiscale overwegingen, maar ook uit gemak.

Het vormen van diverse structuren
Het vormen van structuren moet leiden tot risicoreductie en vergroting van de wendbaarheid van je bedrijf. Helaas wordt regelmatig het tegenovergestelde bereikt. Het is daarom zinvol om eens kritisch naar de structuur van je eigen bedrijf te kijken. We hebben het dan niet alleen over de aandeelhoudersstructuur, maar vooral over

  • de eigendomsstructuur (wat is er bijvoorbeeld geregeld bij het wegvallen van de DGA?)
  • de fiscale structuur (is er bijvoorbeeld sprake van een fiscale eenheid?)
  • onderlinge leveringen van activa en personeel (zijn deze vastgelegd in contracten en worden de kosten marktconform doorbelast?)
  • de financieringsstructuur, zowel externe financiering als onderlinge (intercompany) financiering.  


Onderlinge financiering

Graag lichten we de onderlinge financiering nader toe aan de hand van vier tips:

  1. Stel een leningsovereenkomst op waar in elk geval in is vastgelegd:
    • leningbedrag
    • marktconforme rentevergoeding
    • looptijd, aflossingsschema en opzegmogelijkheden
    • daarnaast: vestig zekerheden, ook als de bank de eerste rechthebbende is
    • denk bij het vestigen van zekerheden ook aan klantenbestand, handelsnaam en andere immateriële zaken.
  2. Leen van boven naar beneden, voorkom horizontale financiering, of van beneden naar boven.
  3. Keer wanneer dit mogelijk is dividend uit. Laat dus niet onnodig geld ‘hangen’ in werkmaatschappijen.
  4. Scheld een vordering buiten de fiscale eenheid (maar wel binnen de groep) in principe niet kwijt.


Kritische blik
Zullen we samen eens kritisch naar de structuur van jouw bedrijf kijken? Wil je meer weten over deze structuurrisico’s of waar je mee te maken krijgt bij het uitlenen van activa of personeel? Neem dan contact op met Aron Vromans via vromans@ecfg.nl of 06 295 20 259 of met Hans Bloemen via bloemen@ecfg.nl of 06 516 15 425.