Archives

verkoopklaar_meetingroom

Niet afwachten maar in actie komen: maak je bedrijf verkoopklaar

oktober 16, 2020 3:18 pm

In deze tijd is het vergroten van je omzet wellicht slechts beperkt mogelijk. De Ebitda is mogelijk gedaald. Hoe kun je dat oppoetsen? Als je nu je bedrijf zou willen verkopen krijg je mogelijk niet de beste prijs. Daarom is nu het moment om te repareren wat nog niet verkoopklaar is in plaats van naar buiten te kijken wanneer het beter gaat. Werk aan de winkel!

Verkoopklaar maken van je bedrijf
Bij het verkoopklaar maken van je bedrijf draait het om waardecreatie. Dit gebeurt vanuit diverse invalshoeken, maar wordt primair bepaald door kansen en risico’s. Een koper ziet kansen gebaseerd op strategie, toegevoegde waarde in de markt/keten en/of de unieke intellectuele eigendomspositie. De waardering van een bedrijf wordt met name door twee factoren bepaald: voorspelbare vrije kasstromen en risicoprofiel. Lees meer over het hoe je deze factoren kunt beïnvloeden in het artikel dat we hier eerder dit jaar over schreven.

Het goed verkoopklaar maken, namelijk het optimaliseren van kansen en verlagen van de risico’s, verdient zich terug. De doorlooptijd van dit proces is afhankelijk van hoe professioneel je bedrijf is en hoe deze gemanaged wordt. Onze ervaring is dat de doorlooptijd doorgaans tussen de drie en twaalf maanden is. ECFG heeft hier ruime ervaring mee, ook vanuit de eigen participaties, en helpt je hier graag bij. Bovendien is de kennis die we in dit traject opdoen zeer waardevol voor het latere verkoopproces.

Het daadwerkelijke verkoopproces
Als het proces van waardecreatie geslaagd is, dan zijn volgende stappen de onderdelen van het verkoopproces. Voor de doorlooptijd hiervan moet je op zo’n drie tot negen maanden rekenen.

  1. Investment memorandum
  2. Teaser
  3. Longlist
  4. Approach
  5. Letter of intent (LOI)
  6. Due diligence onderzoek
  7. Closing


Meer informatie
Wil je werken aan een verdere waardecreatie van je onderneming en daarmee aan een hogere verkoopprijs? Kun je hulp gebruiken bij het analyseren van de vrije kasstromen en de risico’s? Of wil je de begeleiding van het gehele verkoopproces uit handen geven? Neem dan contact op met Hubert Bosch via 06 466 06 841 of bosch@ecfg.nl of met Hans Bloemen via 06 516 15 425 of bloemen@ecfg.nl.

RD

Vroegefasefinanciering en Innovatiekrediet: nú voorbereiden!

oktober 16, 2020 1:50 pm

Er zijn diverse stimuleringsmaatregelen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) om technische ontwikkelingen mogelijk te maken. Met een lening uit de Vroegefasefinanciering kun je onderzoeken hoe groot de slagingskans is van je idee in de markt en je plan ten uitvoer brengen. Het Innovatiekrediet is er om daadwerkelijk de technische ontwikkeling te realiseren van een nieuw, veelbelovend product. Het slechte nieuws is dat het beschikbare budget van de overheid voor 2020 helemaal gebruikt is. Het goede nieuws is dat er in 2021 weer nieuw budget te verwachten is! Wij adviseren om een aanvraag tijdig in te dienen voor boekjaar 2021 en daarom nú na te denken over deze regelingen, te onderzoeken of je ervoor in aanmerking komt en als dat zo is, direct te starten met de voorbereidingen.

Oriëntatie
Op de site van de RvO vind je meer informatie over de Vroegefasefinanciering en het Innovatiekrediet. We hebben al eerder geschreven over de voorwaarden, het aanvraagproces en de nodige (cijfermatige) bijlagen van de Vroegefasefinanciering en het Innovatiekrediet.  

Hulp nodig?
We kunnen ons voorstellen dat je hulp kunt gebruiken bij het toetsen of je voor de regelingen in aanmerking komt, het aanvraagproces te begeleiden en/of de nodige documenten voor te bereiden. Neem dan contact op met Ruben Baijens (baijens@ecfg.nl, 06 250 51 541). 

Klantcase: WeMobile

oktober 16, 2020 1:39 pm

Over WeMobile
Marcel Clerx, ondernemer en eigenaar: “WeMobile richt zich op intelligente mobiliteitsoplossingen voor het vervoer van goederen en mensen. De intelligente hardware en software maakt licht elektrische voertuigen slim en dus op afstand reserveerbaar, sluitbaar en uitleesbaar. Daarnaast ontwikkelt WeMobile (elektrische) deelfietsen en cargobikes voor haar klanten, vaak bedrijven, openbaarvervoerbedrijven en distributeurs in landen als Duitsland, UK, België, Scandinavië, Italië. Oplossingen worden vrijwel altijd in full operational lease en pay-per-use ter beschikking gesteld aan klanten.”

Samenwerking met ECFG
“We zijn als start up met eigen geld begonnen en zijn met ECFG in contact gekomen toen we behoefte hadden aan groeikapitaal. Ik kende ECFG wel uit het Eindhovense netwerk maar we hadden nog nooit zaken gedaan.

We hebben samen een aantal rondes doorlopen. De eerste is nu drie jaar geleden, we hadden 500k werkkapitaal financiering nodig voor de eerste orderstroom voor de bakfiets. Dit heeft geresulteerd in een succesvolle overeenkomst met financieringspartij NEOS.

De tweede ronde had betrekking op de vendor leasing van de bakfiets via BNP Paribas. Een andere partij wilde ze graag hebben, maar niet op de balans, dus financiering. Het contract is verkocht aan BNP en de vendor leaseconstructie scheelde ons uiteindelijk flink wat vermogen.

Tot slot zijn we samen in twee rondes op zoek gegaan naar informal investors waar meer risico bij kwam kijken. Ik heb vooral mijn eigen netwerk gebruikt, maar ECFG heeft het hele traject begeleid. Denk aan alles uitwerken op papier, inzicht in de cijfers, opzetten van het businessplan, opstellen van de contracten tot en met het tekenen en contact met de accountant van de investeerders.”


Rigide versus pragmatisch & verbindend
“Mijn ervaring is dat de grote corporate finance-kantoren zich kenmerken door een rigide aanpak. Het voordeel is een strakke regie van externen op het proces en je hebt als ondernemer het gevoel dat je in de watten wordt gelegd. Het proces is immers complex genoeg om uit handen te nemen.

In de samenwerking met ECFG is er meer ruimte om zelf de regie te pakken en het tempo te bepalen. Je weet zo real time wat de status is. Het grote voordeel is de pragmatische en flexibele aanpak. Bij  ECFG zijn ze gericht op marktkansen i.p.v. dealgericht. Zo doen ze regelmatig de suggestie om met een andere klant te praten of zaken te doen. De samenwerking met Hans, Ifrensly en Hubert ervaar ik als plezierig, praktisch en to the point. Bovendien heeft ECFG ten opzichte van andere corporate finance-kantoren een hele coulante prijsstelling, geen maandelijkse retainers, een nette urenvergoeding en met een bepaalde risicodragende component erin. Het zijn mede MKB-ondernemers en dat merk je gewoon. Ze snappen het MKB goed, vaak merk je bij grote kantoren dat de investment managers de stress van de ondernemer niet kennen. Ten slotte denken ze inhoudelijk mee. Je merkt dat ze sterk in het netwerk zitten en lijntjes aan elkaar knopen. Het maken van verbindingen is voor mij van bijzonder relevante toegevoegde waarde!”

Ruben Baijens

Even ECFG voorstellen: Ruben Baijens

oktober 16, 2020 1:26 pm

We introduceren graag één voor één alle ECFG-collega’s. Dit keer Ruben Baijens, investment director en partner.

 

Even voorstellen
Mijn naam is Ruben Baijens en ik heb de rol van investment director bij ECFG. Ik ben 45, getrouwd met Astrid en samen wonen we in Vught met onze drie tieners en sinds kort een hond. Mijn achtergrond is chemische technologie aan de TU/e. De studiekeuze was vooral uit interesse; toen ik eraan begon wist ik eigenlijk al dat ik niet direct in die richting zou gaan werken. Ik heb daarom extra keuzevakken bedrijfskunde gedaan. Daarna heb ik financial management op Nyenrode gedaan. Mijn werkzame leven ben ik gestart bij Greenfield Capital, een combinatie van corporate finance en private equity. Later ging ik aan de slag bij NV Rede, een ondernemende ontwikkelingsmaatschappij die optimaal gebruikmaakte van de positie tussen overheid en bedrijfsleven in. Dit betekent het beste van beide werelden pakken en echt iets toevoegen. Hans Bloemen werkte daar al en snel hadden we de eerste plannen om samen iets te doen wat uiteindelijk ECFG geworden is.

In mijn vrije tijd ben ik penningmeester van de lokale VVD en de voetbalvereniging van de kinderen. Je maakt mij blij met een speciaal biertje, vooral tripels en quadruppels. Ter compensatie probeer ik ook te sporten, met name fitness en hardlopen.

Hoe lang ben je aan ECFG verbonden en waarvoor kun je vooral bij jou aankloppen?

Zo’n 12 jaar geleden zijn we ECFG gestart. Ik ben vooral in mijn element als ik complexe financierings- en ondernemingsvragen op een creatieve manier kan oplossen. Dat kun je alleen maar doen als je van vele markten thuis bent, een brede kijk hebt en weet wat er kan. Ik zie het als puzzels oplossen waar je veel kennis en ervaring voor nodig hebt. Zaken die ik niet weet achterhaal ik via mijn netwerk. Het mooiste is om zo samen met ondernemers kansen te verzilveren en stappen te maken naar groei.

Waar ben je trots op?

Ik ben eigenlijk nooit zo gauw ergens trots op. Ik heb vooral een drive om dingen voor mezelf goed te doen. Als ik het niet goed genoeg vind dan zorg ik dat ik mijn kennis aanvul. Ik vind dat het altijd beter kan, noem het perfectionistisch. Het probleem is wel meteen dat je dan nooit klaar bent, je kunt nooit achterover leunen.

Wat is je motto?

Geen woorden maar daden, zou ik zeggen. Je kunt overal wat van vinden maar uiteindelijk moet het ook gewoon gebeuren en als het even kan meteen goed. Dus net zo makkelijk om teveel gepraat te besparen en meteen aan de slag te gaan. Deze nuchtere, hardwerkende mentaliteit is overigens iets dat de mensen bij ECFG bindt.