Archives

Samenwerking: Brabant Startup Fonds

februari 16, 2021 9:05 pm

Bij ECFG geloven we erg in de kracht van verbinden. We zetten graag ons netwerk in voor relaties. En kijken daarbij niet alleen naar de directe lijn maar ook naar de lijn van de keten. Zo werken we ook graag samen met Brabant Startup Fonds (BSF). Dit fonds financiert kansrijke innovatieve startups in de provincie die innovatief en kennisintensief zijn. Het fonds helpt hen om van idee tot product-marktfit te komen en (vervolg-)investeerders aan te trekken. Bij aanvang zat er € 10 miljoen in het fonds, waarvan al een flink deel aan innovatieve startups aan leningen is verstrekt.

We praten met dezelfde partijen
Gerard Spanbroek, managing director van het Brabant Startup Fonds: ‘Er zijn veel gelijkenissen in ons netwerk. In het lokale ecosysteem van ECFG zitten veel dezelfde partijen. Denk aan Brainport Development of de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Ook vertoont onze scope qua segment overlap met ECFG. Als BSF kijken we ook zoals ECFG naar onder meer high tech bedrijven in de regio en naar vergelijkbare thema’s zoals circulariteit. De scope voor BSF zijn startups en de scope van ECFG zit veelal in de volgende levensfase van een onderneming. Zo werken we uiteraard met verschillende partijen samen vanuit een verschillende context. Maar het belangrijkste is dat je bij elkaar moet passen. Gelukkig is dat bij ECFG het geval waardoor we elkaar goed weten te vinden.’

Het mes snijdt aan twee kanten
Het Brabant Startup Fonds is 100% van de provincie en dus publiek gefund. De mensen betrokken bij het fonds, waaronder de medewerkers van de aangesloten partijen van Braventure, zitten diep in het startup ecosysteem. Ze kijken bijvoorbeeld ook of het interessant is om bedrijven naar Brabant te halen. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Gerard: ‘We proberen zo goed mogelijk sociaal maatschappelijke impact in Brabant te maken en een bijdrage aan de economie te leveren. De innovatieve startups leveren omzet, arbeidsplaatsen, er wordt belasting betaald etcetera. Aan de andere kant hebben we een sociaal maatschappelijke opgave. Daarbij zijn het welzijn van mensen door gezonder ouder worden en natuurlijk duurzaamheid relevante thema’s.’

Als niemand initiatief neemt gebeurt er niks
Op de vraag waar BSF en ECFG elkaar vinden, antwoordt Gerard: ‘ECFG is een goede partner voor de vervolgfinanciering van onze starters. Als niemand initiatieven neemt, gebeurt er niks. ECFG is initiatiefrijke club en dat is een voordeel voor onze ventures. Want die zoeken op enig moment financiering voor hun volgende stap. ECFG heeft een gouden formule. Ze zitten altijd in de actiemodus, maar er wordt ook beschouwend gekeken of een idee wel echt zo kansrijk is. Dat waarderen we. Hard op de inhoud en zacht op de mens. Het blijft people’s business.’

projectmanagement, investment management uitbesteden

Klantcase: uitbesteden investment management

februari 16, 2021 8:34 pm

We zijn uiteraard heel blij met terugkomende klanten. Een van onze grotere adviesklanten is een investeringsfonds, waar wij investment management aan leveren.

Het totale proces uit handen nemen
In opdracht van onze klant hebben we het gehele proces uit handen genomen om te komen tot een nieuwe participatie (joint venture). Dat betekent waardering, onderhandelingen en onderlinge afstemmingen, het opstellen van een investment memorandum, de letter of intent en de aandeelhoudersdocumentatie, due diligence-onderzoek, het beoordelen en corrigeren van notariële stukken. Het hele projectmanagement met andere woorden.

Goede relatie
Het projectmanagement was voor deze adviesklus in handen van Aron Vromans. ‘De goede relatie met deze opdrachtgever is de basis. Het is fijn dat ze steeds bij ons terugkomen. Dit was een flinke klus waarbij alles aan ons is uitbesteed. Soms maken we, uiteraard in afstemming met de klant, gebruik van externe deskundigen. Denk aan fiscaal of juridisch advies. We verzorgen de totale communicatie en zorgen dat alles doorloopt.’

Be brief, be bright, be gone
Aron vervolgt: ‘Bij zo’n soort klus is het altijd maatwerk en dat doen we volgens het principe ‘be brief, be bright, be gone’. Lekker pragmatisch en totaal ontzorgen. Dat past ook heel goed bij deze klant. Het is dan extra fijn om dat bevestigd te krijgen met complimenten over de samenwerking. Wat ik terug kreeg, was onder andere: ‘Mijn dank voor de aangename wijze waarop deze transactie is afgewikkeld!’. En ook: ‘Ik heb het als een prettige samenwerking ervaren’. Mooi om zo een traject af te sluiten. Op naar de volgende!’

Meer informatie
Wil je meer weten over het uitbesteden van activiteiten op het gebied van investment management of andere adviestrajecten? Neem gerust eens contact op met Aron Vromans via vromans@ecfg.nl of 06 295 20 259 of met Hubert Bosch via bosch@ecfg.nl of 06 466 06 841.

Johan van Dijk

Even ECFG voorstellen: Johan van Dijk

februari 16, 2021 8:27 pm

We introduceren regelmatig een van de ECFG-collega’s. Dit keer: Johan van Dijk, senior adviseur. Johan zal in eerste instantie het Finance & Growth-team versterken en zal in de toekomst onze Investment Services-tak verder uitbouwen.

Even voorstellen

Ik ben Johan van Dijk en woonachtig in Veldhoven. Ik ben getrouwd met Henriëtte en samen hebben we 3 kinderen die al een tijd niet meer thuis wonen. We zijn geboren en getogen in Veldhoven en genieten van een rijk sociaal leven. In mijn vrije tijd stap ik graag op de racefiets of sla een golfballetje op een van de mooie golfbanen in de regio. Als ik mezelf zou moeten karakteriseren: verbinder, mensenmens, positief, klantwaarde, durven, doen.

Hoe lang ben je aan ECFG verbonden en waarvoor kun je vooral bij jou aankloppen? 

Ik ben sinds januari werkzaam bij ECFG. Ik werk als senior adviseur in het Finance & Growth-team maar gezien mijn lange loopbaan kun je mij op andere speelvelden ook tegenkomen. Om iets van mijn carrière te schetsen:

Ik ben gestart ‘in de bouw’. Mijn eerste werkgever was Wilma Nederland in Weert. Daar werd het zaadje geplant om financieel technisch / bancair verder aan de weg te timmeren. Door de contacten die ik destijds met de banken onderhield was de volgende stap bij ING. Later trad in dienst bij De Lage Landen (DLL) waar ik 15 jaar in diverse nationale en internationale functies actief ben geweest. Op het terrein van Leasing en Factoring heb ik daardoor ruime ervaring. Begin 2000 heb ik de overstap gemaakt naar Rabobank en op lokaal niveau diverse directiefuncties bekleed. Na 10 jaar stapte ik opnieuw over naar DLL in de functie van directeur leasing Nederland. In deze 2de periode DLL miste ik het klantcontact dat ik bij Rabobank had. Daardoor heb ik mijn eigen adviespraktijk opgezet en ben ik later samen met Robert Vos Crowd Capital Brabant gestart. Recent heb ik mijn aandelen verkocht aan Robert. Samen met Kim Egger gaat hij verder met Crowd Capital Brabant en de Kredietunie Brabant. Ik ben tot deze keuze gekomen omdat het voor mij niet helemaal heeft gebracht wat we ons er bij aanvang van hadden voorgesteld. Het blijkt in de dynamische Brainport regio moeilijk om een netwerk van individuele investeerders op te zetten die constant in staat zijn om ‘vers kapitaal’ te leveren. Soms is het kneuterigheid troef in investeerdersland. Wat ik de afgelopen jaren aan netwerk heb opgebouwd breng ik mee naar ECFG en ik heb zin om dit netwerk in te zetten voor de verdere groei en ambitie van ECFG. Een vooraanstaande plek blijven innemen in de Brainport arena!

Waar ben je trots op? 

Ik ben trots op het feit dat ik tot de dag van vandaag (en de komende tijd) in staat ben geweest om, met ups-and-downs, dienstbaar te zijn richting ondernemers en hen te helpen dromen te verwezenlijken. Ik ben dan echt trots als ik mijn kennis en netwerk kan verbinden om dit ook echt te realiseren.   

Wat is je motto? 

In de realiteit van snelle veranderingen die om ons heen plaatsvinden is het goed om het volgende motto in het vizier te houden. Al is het maar dat je daarmee sterker je eigen horizon mede kunt blijven bepalen. ‘Control your destiny or someone else will’ (Jack Welch, ex-CEO General Electric).

groen investeringsfonds, klimaatdoelstellingen, CO2-reductie

Persbericht: ECFG werkt aan nieuw investeringsfonds gericht op CO2-reductie

februari 16, 2021 7:46 pm

Rendement en impact op het klimaat op de korte en lange termijn

Eindhoven, 16 februari 2021. Landelijke media koppen vandaag: ‘Snelle investeringen nodig om doelen van Klimaatakkoord te halen.’ ECFG werkt niet voor niets aan een nieuw ‘groen’ investeringsfonds. Het fonds gaat, primair via private investeerders, € 25 miljoen bevatten.  Met dit geld beoogt het fonds de komende tien jaar te investeren in schaalbare klimaat- en energietechnologie scale-ups die een substantiële bijdrage leveren aan CO2-reductie.

 

Klimaatuitdagingen

Over 10 jaar moet de Nederlandse CO2-uitstoot gehalveerd zijn. Over 30 jaar moet deze nagenoeg nul zijn. Bedrijven met CO2-reducerende producten, diensten of processen hebben te maken met dezelfde groei-uitdagingen als andere early stage bedrijven. ECFG wil een bijdrage leveren aan deze doelen en werkt daarom aan de oprichting van een nieuw groen investeringsfonds.

Het fonds helpt bedrijven bij het realiseren van hun doelstellingen, en daarmee CO2-reductie, door ze te financieren, begeleiden en ondersteunen binnen de scope van het fonds. Schaalbaarheid is key in het realiseren van CO2-reductie. Er wordt hierbij gezocht naar de balans tussen rendement en CO2-reductie, waarbij CO2-reductie een essentiële voorwaarde is.

Samen vlot en met verstand investeren voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen

Hans Bloemen, managing director ECFG: ‘Ik snap wel dat we vandaag lezen dat bepaalde instanties zich zorgen maken over het realiseren van de doelen van het Klimaatakkoord. En ik herken ook dat doorlooptijden om investeringen te realiseren vaak lang zijn. Het klimaat is een keiharde noodzaak waar op geïnvesteerd moet worden. Wij werken daarom aan de oprichting van een nieuw investeringsfonds om écht een concrete bijdrage te leveren aan de CO2-reductie. We moeten samen vlot en met verstand investeren voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.’